Sidor

fredag 12 november 2010

Kandidatavhandlingens uppgift, material och metod

1.1 Uppgift


Uppgiften i denna framställning är att beskriva Dallas Willards somatologi och dess förhållande till hans soteriologi.
Första deluppgiften är att framställa en överblick av en biblisk somatologi. Den andra deluppgiften är att presentera en överblick av samtida, skandinavisk kroppsteologi.  Den tredje deluppgiften är att definiera Willards somatologi, och vidare att redogöra för dess förhållande till hans soteriologi. Den fjärde deluppgiften är att med hjälp av resultaten från de två första deluppgifterna analysera Willards somatologi.

1.2 Material


Huvudmaterialet som används i forskningen är den del av Dallas Willards författarskap som dirket berör kroppen och dess plats i frälsningen. Till källorna hör både böcker, artiklar och inspelade tal.
The Spirit of the Disciplines (1988/1999), Renovation of the Heart och The Divine Conspiracy är de böcker som mest specifikt behandlar ämnet. Vidare kan nämnas artiklarna Human body and Spiritual Growth (The), Spiritual Formation as a Natural Part of Salvation, Asceticism: An Essential but Neglected Element in the Christian Theory of the Moral Life, Spiritual Formation in Christ, Spiritual Formation: What it is and How it is Done. Till talen hör Incarnation Celebration samt What Does Mean To Be Human?. Annat material är diverse relevanta exegetiska uppslagsverk samt Ola Sigurdssons bok Himmelska kroppar – inkarantion, blick, kroppslighet.

1.3 Metod


Metoden jag använder för att utföra uppgiften är primärt deskriptiv analys. Som komplement till detta används komparativ analys för att framställa och analysera källorna med hjälp av två olika teologiska tolkningsparadigm. Den första är en egen exegetisk genomgång av begreppet kropp i bibeln. Den andra är ett systematisk kroppsteologisk ramverk byggt på basis av Ola Sigurdssons somatologi. Framställningen kan delas in i fyra huvuddelar som alla återspeglar de fyra deluppgifterna presenterade ovan.
Den första beskriver en biblisk kroppsyn genom att tillämpa en exegetisk begreppsanalys av begreppet kropp i bibeln. Detta görs i syfte att etablera en allmän uppfattning om den bibliska kroppsläran. Syftet är inte att presentera en uttömande, eller ens detaljerad bild av begreppet kropp i bibeln, utan att ge en förståelse av biblisk somatologi för att senare kunna avändas i den komparativa analysen av Willards texter. Den andra delen beskriver samtida kroppsteologi representerad av Ola Sigurdsons somatologi. Sigurddsons verk fungerar i denna uppsats som ett representativt verk som efter analys etablerar ramarna för samtida systematisk teologisk behandling av somatologi. Syftet är att presentera en slags teologisk begreppsapparatur som naturlig visar konturerna av vad som är relevant att behandla inom kroppslära i teologisk meing i skandinavien idag. Först söker jag att skapa en överblick av Sigurdsons somatologi. Sedan etablerar jag de för uppgiften relevanta systematisk teologiska parametrarna. Detta kroppsteologiska ramverk används senare i den fjärde delen av uppsatsen för att analysera Willards somatologi. Den tredje delen av uppsatsen beskriver Willards somatologi och dess förhållande till hans soteriologi. På basis av de för denna framställning centrala texterna söker jag att presentera en överblick av Willards somatologi. Syftet är att samla ihop de olika somatologiskt relevanta delarna i hans författarskap och kartlägga relationen mella de olika somatologiskt relevanta begreppen och ideerna. Vidare kommer jag att så klart som möjligt definiera Dallas Willards somatologi. Detta sker med speciell hänvising på hans frälsningslära. Soteriologin tas in av den orsaken att kroppen behandlas i Willards teologi främst i förhållande till soteriologi. Förbindelsen mellan soatologi och soteriologi i Willards verk finner vi i det han kallar spiritual formation. Jag ämnar inte behandla soteriologin skilt jämsides med somatologin i de två första delarna främst på grund av uppgiftens begränsing. Soteriologin i exegetisk och samtida skandinaviskt parspektiv behandlas djupare i den mån den är relevant för framställningen. Den fjärde delen jämför sedan Willards somatologi med den presenterade bibliska somatologin i ljuset av samtida skandinavisk kroppsteologi representerad i Sigurdssons verk.
Som ett resultat av detta arbete kommer vi att kunna få en klarare förståelse av både somatologi i allmänhet, i bibliskt perspektiv samt speciellt hos Dallas Willard.  Vidare behandlas även kort Willards somatologi i dess förhållande till och plats i hans soteriologi.

 

1.4 Forskningsöversikt


Av de mest spännande temata att behandla inom samtida teologi, speciellt med tanke på teologins historia, är kroppsteologi. Kroppen är en av de mest förbisedda teman i teologin och håller på att i samtiden få en mera klart definierad och viktigare ställning.
Mig veterligen har inte forskning gjorts angående Dallas Willards somatologi tidigare. Överlag är somatologi som teologiskt område ungt åtminstone till namnet, och mycket forskning väntar inom området. Forskning som berör antropologi i förhållande till inkarnationslära är ett område som kunde tänkas beröra forskningsområdet i fråga. Det finns otaliga möjligheter till tvärvetenskapligt arbete inom området och många frågeställningar så är intressanta för både den akademiska teologin, kyrklig teologin och samtida kultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar