Sidor

tisdag 28 september 2010

Inkarnationen - människolivet omdefinierat

Eugene H. Peterson i sn bok Christ Plays in Ten Thousand Places (som är första volumen i en fem volums serie om diskussioner i Andlig Teologi) att Jesus i sitt liv radikalt omdefinierar allt vad det innebär att vara människa. Detta fortsätter han med i den tredje volumen i serien - The Jesus Way. En av hans mest fascinerande exemplen på detta är att Jesus inte ifrånsäger sig ära och härlighet i det stora hela, utan att han genom sitt liv och speciellt genom dödet på korset omdefinierar vad ära och härlighet egentligen är. Det är genom korsdöden som den sanna mänskliga äran blir synlig. Det är på korset som Judarnas konung förs fram inför sitt folk i all sin härlighet. Den doxa som tillskriv Jesus i evangelierna är i direkt motsats till den härlighet som tillskrivs den dåtida världensmaktens härskare, Kejsaren.

Detta omdefinierande är ett expempel på hur man kan se Jesu liv som modell för hur livet kan levas i Guds goda regerande. Yoder förespråkar, med klar utgångspunkt i den mennonitiska traditionen, en icke-vålds väg på grund av att Jesus själv gick den. Det är en ständig frestelse för kyrkan, enligt honom, att fly från korset. Teologin historia får i hans behandling snarats komiska drag som en berättelse om hur smarta människor som gör sitt bästa för att inte behöva göra det som Jesus sade och gjorde. Det fromma språket om att att fly till korset blir en parodi där det som egentligen sker är en ständig flykt från korset.

Enligt Dallas Willard dog Jesus på korset inte för att vi skall komma undan korset utan för att vi skall kunna ta vår plats på det tillsammans med honom. Jag anser att detta är mycket nära Yoders tankar. Den kristen skall söka att leva utifrån premisser som inte delas av den värld i vilken han lever just nu. Att möta ett praktiskt kors handlar inte om en aktiv revolt mot det rådande systemet utan kommer som en konsekvens avdet liv den kristne lever i. Hela diskussionen kunde på ett lite fånigt sätt reduceras till den förenklade, men dock viktiga, skriftskolediskussionen om hur den kristne skall vara "i världen men inte av den".  Där jag är fortfarande fundersam, och detta torde bero mycket på att jag inte ännu har läst som mycet mera än ett kapitel från en av hans böcker, är frågan om hur detta projekt skall se ut och hur den kristen blir en del av den. Hur ser vägen ut som leder till Vägen enligt Yoder?

Hur skall vi förstå vilka implikationer inkarnationen har på politisk ecclesiologi?

From Here to Yonder

Det jag finner intressant i kapitel 6 av Yoders bok Jesuspolitik är hur han demonstrerar hur olika kristologier påverkar vårt politiska tänkande. Den doketiska och ebonitiska förståelsen leder båda till ett distansierat förhållningssätt till hela det världspolitiska projektet.

(Jep, detta kommer in alltför sent.)

tisdag 14 september 2010

How about that!

På tal om kykan som en kulturellt subversiv kraft i samhället.













Sidan med text från Filipperbrevet 2:1-2 leder till denna reaktion:

"Security warning! (Suspicious content detected by Åbo Akademi, Datacentralen)"

Definition av Politisk Teologi


Här presenteras en fantastiskt mångfacetterad och djup (och vacker) definition av vad det är vi egentligen håller på med:

Intro

Kursen Politisk Teologi med TD Patrick Hagman som kursledare påbörjades idag med ett tämligen smockfyllt Auditorium Reuter vid Åbo Akademis Teologiska Fakultet. Denna blogg har skapats för att fungera som en del av den kursen.

Varför går jag denna kurs? För att jag vill förstå mera av dynamiken mellan teologi och det polikiska livet i världen. Specifikt intresserad är jag att få en djupare insikt i hur Dallas Willards syn på de andliga disciplinerna kan förstås som politisk praxis inom andra vågen av politisk teologi. Vidare skulle det vara intressant att koppla detta ihop med nyare marxistisk forskning om maktströmmingnens formande av ett kollektivt medvetande.

Hur skall denna kunskap uppnås? Det gamla vanliga: diskussion, läsning av diverse av föreläsaren givet material och egen djupsinnig kontemplation. Samt det nya: bloggandet samt (förhoppningsvis) på kontemplationen följande uppenbarelser om verkligetens sanna natur.

Hur länge håller jag på? Under hösten 2010.

Att fundera på angående religionsfriheteslagen:

Hur skall vi få reda på huruvida föreläsarens mummel för sig själv under föreläsningen inte är en uttalad förbannelse över studerandena?